Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Γερακίου συμμετείχαν για μια ακόμη φορά στο ιστορικό "Πείραμα του Ερατοσθένη",  μια δράση που συντονίζουν 4 Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών της Ελλάδας ( μεταξύ αυτών και το ΕΚΦΕ Λακωνίας) και στην οποία συμμετείχαν 480 σχολεία απ΄όλη την Ελλάδα!
Η δράση, που ενισχύει και προϋποθέτει τη συνεργασία μαθητών διαφορετικών σχολείων , με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό μήκος, ( εντός και εκτός Ελλάδας), και καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων, είναι μια "εκσυγχρονισμένη" επανάληψη του τρόπου με τον οποίο ο Αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος, Ερατοσθένης ο Κυρηνεύς, απέδειξε κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. την σφαιρικότητα της Γης, και υπολόγισε με θαυμαστή ακρίβεια το μήκος της περιφέρειάς της και την ακτίνα καμπυλότητάς της.
Είναι μια διαδικασία που ενθουσιάζει τα παιδιά και προσφέρει  πολλαπλά οφέλη μάθησης..!
Το "πείραμα" πραγματοποιείται  στις 21- 22 Μάρτη κάθε χρόνο ( εαρινή Ισημερία) ή 23 Σεπτέμβρη ( φθινοπωρινή ισημερία), κατά την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ.
Στις φωτογραφίες, οι μαθητές: (α)  μετρουν το γεωγραφικό πλάτος του σχολείου τους , με χρήση, μιας ράβδου, σχοινιού και μοιρογνωμονίου και (β) προσανατολίζονται, σχηματίζοντας με τις σκιές τους τους γεωγραφικούς μεσημβρινούς του τόπου.
Φέτος συνεργαστήκαμε με γυμνάσια: του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Ανθή Σαράντη
Φυσικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *