Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΑΚΙΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ


 Με τον καθιερωμένο εσπερινό  μετ΄αρτοκαλασίας ξεκίνησαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και φέτος οι εκδηλώσεις για τον «Γερακίτη μετανάστη» την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016.
     Μετά το πέρας του εσπερινού ο κόσμος συγκεντρώθηκε στη κεντρική πλατεία Γερακίου, όπου ο πρόεδρος του συλλόγου, κος Αγγελέτος Παναγιώτης ξεκίνησε την εκδήλωση.  Πρώτος ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ κ. Κρόουν Ζιουστ παρουσίασε την δουλειά από τις ανασκαφές στην Αρχαία Ακρόπολη Γερακίου , στη συνέχεια ο φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  Παναγιώτης Χριστάκης μίλησε για  κτητορικές επιγραφές και πορτραίτα για τις Βυζαντινές εκκλησίες 13ου-15ου αιώνα, κατόπιν έγιναν απαγγελίες ποιημάτων της ξενιτιάς από τους μαθητές: Γιώργο Τσίπουρα, Χριστίνα Ροζακλή και Παναγιώτα Μπαλαμπάνου, η τέως μαθήτρια Λυκείου Παναγιώτα Λάμπρου έγραψε και απήγγειλε το ποίημα «το Μοιρολόι της μάνας».
       Στη συνέχεια η γραμματέας του συλλόγου κ. Γεωργία Κόντου απήγγειλε τους “στοχασμούς των ξενιτεμένων” του Λάμπρου Βουρβουριώτη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού και τέως Δημάρχου Γερονθρών, κατόπιν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Σακελλαρίου ανέφερε μερικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι ευεργέτησαν τον τόπο μας.      
        Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρκετά από τα σημαντικά κτήρια του χωριού  το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και Λύκειο Γερακίου, καθώς και άλλα είναι έργα των ευεργετών μεταναστών.
       Τέλος, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της κας Νάγιας Πολυμενάκου, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.
      Ακολούθησε γλέντι με τριμελή λαϊκή ορχήστρα.
     Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών για την όμορφη βραδιά που διοργάνωσε.


Χρήστος Μπαλαμπάνος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *