Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ – ΚΑΣΤΡΕΙΑ 2013 ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το πολιτιστικό διήμερο στο Γεράκι. Το αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας του Δήμου Ευρώτα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών ήταν ένα γεμάτο πρόγραμμα, το οποίο παρακολούθησαν πλήθος κόσμου από το Γεράκι, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στη Γιορτή του Μετανάστη, τελέστηκε μέγας εσπερινός μετά αρτοκλασίας  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προς τιμήν των ξενιτεμένων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος στο μήνυμά του τόνισε το ρόλο των μεταναστών στην προβολή της Ελλάδας αλλά και της ιδιαίτερής τους πατρίδας. Κατόπιν, εκ μέρους του Δήμου, το λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος κα. Νικολέτα Χρήστου- Μιχαλούτσου, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρόντες ομογενείς, αναφέρθηκε και στο ρόλο των μεταναστών στη σημερινή εποχή της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η χώρα.
Μετά το πέρας του εσπερινού, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας προσφέρθηκαν χυμοί και νερά από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Γερακίου και χειροποίητα γλυκά από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Γερακίου.
Ο κόσμος κατηφόρισε προς την κεντρική πλατεία του χωριού όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μία ιδιαίτερη έκθεση τοπικών, εικαστικών και άλλων προϊόντων, ενισχύοντας την εικόνα της δημιουργικής όψης της περιοχής μας.
Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμμετοχή τούς τους εκθέτες:
Σταματοπούλου Χρυσούλα                      υφαντά
Γκίνη Πολυτίμη                                        ζωγραφική
Μανόκας Γιώργος                                    χειροποίητα διακοσμητικά
Τσακμάκη Αναστασία                             χειροποίητα σαπούνια
Συνεταιρισμός Εργάνη                            υφαντά
Αντωνά Αλεξάνδρα                                 ζωγραφική
Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου        ελιές και λάδι
Μελισσοκόμοι Γερακίου                          μέλι
Γιάννε Άλμα                                             ζωγραφική
Μαρουδά Μαργαρίτα                               αγιογραφία
Ρετζεπέρης Παναγιώτης                           αγιογραφία
Τη γιορτή άνοιξε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών με μία ιστορική αναδρομή στην καθιερωμένη αυτή γιορτή αλλά και στη μετανάστευση γενικότερα.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δήμου Ευρώτα κος Ιωάννης Γρυπιώτης αναφέρθηκε στη διαχρονική εξέλιξη του θεσμού και τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος για την ποιοτική του αναβάθμιση.
Το κεντρικό μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με τον εκπαιδευτικό και σύμβουλο ανάπτυξης πωλήσεων και οργάνωσης, κο. Δημήτρη Στεφανίδη. Η ομιλία του, με τίτλο ««Ο ξεριζωμός των Ελλήνων γιγάντωνε ως τώρα την Ελλάδα- Ισχύει σήμερα το ίδιο ή μήπως η ελπίδα είναι ψεύτικη;», περιελάμβανε την παράθεση στοιχείων για τη μετανάστευση, τη σύγκρισή τους με το σήμερα, αλλά και τη παρουσίαση δεδομένων της πραγματικότητας, με στόχο να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός, σε όσους σκέφτονται σοβαρά, να ψάξουν αλλού την τύχη τους, απογοητευμένοι από την προοπτική του τόπου τους. Δεύτερος στόχος, εξίσου σημαντικός, ήταν και η παρουσίαση των δυσκολιών, με τις οποίες πάλεψαν, με επιτυχία, διαχρονικά οι Έλληνες μετανάστες, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το έθνος μας, στα πέρατα της οικουμένης.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε η αρχιτέκτων-μηχανικός και Προϊσταμένη της Υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Πελοποννήσου, κα. Αμαλία Ανδρουλιδάκη, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το σημαντικό έργο που επιτελείται σήμερα στο κάστρο του Γερακίου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, υπό την επίβλεψή της.
Οφείλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για το τεχνικό πρόβλημα του ήχου που δεν επέτρεψε σε μία μερίδα του κόσμου να παρακολουθήσει αδιάσπαστος τις σημαντικές αυτές ομιλίες και δυσκόλεψε το έργο των ομιλητών, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε και πάλι γιατί πραγματικά προάγουν ήθος και πολιτισμό.
Μετά το τέλος των ομιλιών, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών και ο Χορευτικός Όμιλος Σκάλας εντυπωσίασαν κυριολεκτικά τους θεατές της κατάμεστης πλατείας με παραδοσιακούς, νησιώτικους και λαϊκούς χορούς.
Ταυτόχρονα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης πρόσφεραν γλυκά σε όλον τον κόσμο.
Το ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης ανέλαβε το μουσικό σχήμα ΑΝΕΜΟΣ, το οποίο αποτελούν ο Κώστας Μαλαβάζος, η Στέλλα Μαλαβάζου, η Ηλέκτρα Τράκα, ο Γιάννης Λάμπρου και ο Αντώνης Κούρλας. Ξεκίνησαν με τραγούδια της ξενιτιάς και συνέχισαν με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους.
Το πολιτιστικό διήμερο ολοκληρώθηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου με τα Κάστρεια και μία καταπληκτική εμφάνιση της μοναδικής Ελένης Τσαλιγοπούλου και των μουσικών που τη πλαισιώνουν, στην επάνω πλατεία του Γερακίου, με φόντο το φωταγωγημένο κάστρο. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, όχι μόνο από το Γεράκι αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, που ήρθαν να απολαύσουν αγαπημένα τραγούδια σε ένα μοναδικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες, που άγγιξε και συγκίνησε χάρη στην αυθεντικότητα και το πάθος του.
Στο διήμερο των εκδηλώσεων στο Γεράκι παρευρέθησαν η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης Νίκος Κουφός, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημήτρης Διαμαντάκος, οι Αντιδήμαρχοι Νικολέτα Χρήστου-Μιχαλούτσου, Ηλίας Παναγιωτακάκος και Σωτήρης Μένεγας, ο Πρόεδρος Νίκος Σακελλαρίου και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Γερακίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αργυρίου, Γκουβούση-Κρητικάκου Αργυρώ, Παναγιώτης Μαστρογιαννάκος, Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, Γεώργιος Σούμπασης, Μεταξία Μυλωνάκου, Παρασκευή Πετροπούλου-Γκαμουλάκου και Κυριάκος Σπανός, Πρόεδροι και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Ευρώτα.
Τέλος, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Ευρώτα και την Κοινωφελή Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», αλλά και σε όσους με τον τρόπο τους συνέβαλαν στη συνέχιση του θεσμού αυτού και στην πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ομογενείς, αλλά και όλους όσους μας τίμησαν με τη παρουσία τους.
Παράλληλα εκφράζουμε την πεποίθηση ότι και στο μέλλον είναι εφικτό να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πολιτιστικά στοιχεία του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής και ότι σε αυτό το έργο θα συμβάλλουν ποικιλοτρόπως αρχές, φορείς και δημότες, όπως και στο παρελθόν.
Ευχαριστούμε
Εκ του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών,
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Τσεμπελής







Συλλογή σπάνιων φωτογραφιών


Με ενδιαφέρον αλλά και με πολύ κόπο και προσπάθεια  συνεχίζεται το έργο της συλλογής και τεκμηρίωσης σπάνιων φωτογραφιών του Γερακίου από τη σχετική  ομάδα εργασίας της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών,  απότελούμενη από τις κυρίες: Γεωργία Κόντου, Σωτηρία  Καραμίχα και Χρυσόστομη Λεωντακιανάκη. Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει να εδραιώνεται η πίστη και η εμπιστοσύνη ότι η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών αποτελεί έναν ασφαλή φορέα φύλαξης συλλογών - τεκμηρίων της τοπικής μας ιστορίας, την οποία όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μελετάμε.
 Σας παρουσιάζουμε δύο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που κατέθεσε στη Βιβλιοθήκη η κα Βασιλική Μιχαλούτσου - Τσαντίλα:
Τοποθεσία: Στα σκαλοπάτια του Δημοτικού Σχολείου Γερακίου
Χρονολογία: 1961 (περίπου)
 Πρώτη σειρά καθιστοί: από αριστερά: Σαρρής Αργύριος του Δημητρίου (τυμπανιστής), Παναγιώτης Τσίπουρας του Χρήστου (τρομπέτα), Μανούσος Παναγιώτης του Βασιλείου (τσολιάς)
Όρθιοι (από αριστερά): Τσολομίτης Γεώργιος του Θεοδώρου, Μαρούδης Γεώργιος (δάσκαλος), Παπαθεοδωροπούλου Φιφή (δασκάλα), Βουρβουριώτης Λάμπρος (δάσκαλος), Αγγελέτος Γεώργιος του Αθανασίου (τσολιάς)
Μαθήτριες (από αριστερά): Κουτσοβίτη Αδαμαντία του Παύλου, Μήτρη Σουσανιώ του Παναγιώτη, Αγγελέτου Αναστασία του Δημητρίου, Κούρλα Ολυμπία του Νικολάου, Δαλιάνη Αδαμαντία του Δημητρίου
Δεύτερη σειρά μαθητριών (από αριστερά): Όλγα Γιάννες του Ηλία, Κανέλλη Γαρυφαλλιά του Μιχαήλ, Ζαφείρη Πετρούλα του Γρηγορίου, Μήτρη Παναγιώτα του Παναγιώτη......





Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *