Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Τα νέα της Βιβλιοθήκης


Mε τις ενέργειες του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών συνεχίζεται η ανασυγκρότηση της Βιβλιοθήκης Γερακίου η οποία  θα εποπτεύεται από  το εκάστοτε Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών και θα λειτουργεί ως δανειστική. Κατά το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αγορές σύγχρονων βιβλίων που μαζί με  σημαντικές δωρεές εμπλουτίζουν πλέον το περιεχόμενό της. Η επίπλωση του χώρου, εξάλλου, έργο του τεχνίτη - ξυλουργού του χωριού μας κου Κώστα Κούρλα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
 Με τις ενέργειες της Αντιδημάρχου κας Νίκης Χρήστου - Μιχαλούτσου η Βιβλιοθήκη επιχορηγήθηκε από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση "Ευρώτειος Πολιτεία''. Η πρόεδρος και η ταμίας του Συλλόγου μας κ.κ. Ανθή Σαράντη και Γεωργία Κόντου αντίστοιχα, υποδέχτηκαν  τον εκπρόσωπο της Κοινωφελούς κ. Παναγιώτη Πολολό και τον ενημέρωσαν για την πορεία των εργασιών.
Η Βιβλιοθήκη ήδη διαθέτει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτυπωτή  και έναν  προβολέα και ευελπιστούμε ότι σε  σύντομο χρόνο θα υπάρχει γραμμή για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, πράγμα που θα διευκολύνει τους αναγνώστες αλλά και τις ομάδες που ασχολούνται με την ψηφιοποίηση εγγράφων και φωτογραφιών, έτσι ώστε κάποιες από τις συλλογές να διακινούνται ηλεκτρονικά και να έχουν τη δυνατότητα να τις δουν όλοι, ιδιαίτερα οι ομογενείς μας.
Η ταξινόμηση των νέων βιβλίων θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες γι΄αυτό και ζητάμε εθελοντές που θα βοηθήσουν στην επεξεργασία του υλικού πριν τοποθετηθεί στα ράφια.
Επίσης, ο περιβάλλων χώρος - αυλή της Βιβλιοθήκης με την ωραία θέα στο Γερακίτικο κάμπο και στο Λακωνικό Κόλπο θέλει κάποια διαμόρφωση, ίσως και φύτεμα φυτών ή/και τοποθέτηση τραπεζιών για ξεκούραση και αγνάντεμα. Κάθε πρωτότυπη ιδέα θεωρούμε ότι θα είναι ευπρόσδεκτη από το Δ.Σ. του Συλλόγου και θα την υλοποιήσει!
Όπως έχει συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου η Βιβλιοθήκη συλλέγει πρωτότυπο σύγχρονο αλλά και παλαιό υλικό από την πλούσια Γερακίτικη παράδοση, έτσι ώστε ερχόμενοι στο χώρο της Βιβλιοθήκης να μπορούμε να γνωρίσουμε και το σήμερα αλλά και το χθες αυτού του ιστορικού τόπου. Το κυριότερο βέβαια είναι η Βιβλιοθήκη -όπως και κάθε πολιτιστικός και εκπαιδευτικός θεσμός (σχολεία, φιλαρμονική κ.α.) -, να μπορέσει να βοηθήσει για το καλύτερο Αύριο του Γερακίου που και τους ανθρώπους και τις προϋποθέσεις έχει για μια ποιοτική και ευχάριστη διαβίωση εκεί.
Η συλλογή και η κατάθεση στη Βιβλιοθήκη γραπτών και οπτικοακουστικών  μαρτυριών που σχετίζονται με την τοπική μας ιστορία συνεχίζεται. Σας παρουσιάζουμε την προφορική μαρτυρία της αείμνηστης Ανθής Σαράντη, γιαγιάς της προέδρου του Συλλόγου μας, η οποία καταγράφτηκε το 1997 και έχει ως θέμα το ελαιομάζεμα και τα παλιά ελαιοτριβεία του χωριού μας:
«Παίρναμε σακούλες λινάτσες, τα μουλάρια και τα φανάρια και φεύγαμε στις δύο η ώρα τη νύχτα για το χωράφι. Δέναμε το κοφίνι στη μέση και τις ελιές τις μαζεύαμε με τα χέρια. Άμα γέμιζε το κοφίνι, βάζαμε τις ελιές στα πλευρά. Τα πλευρά τα φέρναμε στο σπίτι το βράδυ και τα ζυγιάζαμε στου αφεντικού το σπίτι που είχε καντάρι. Στου αφεντικού το κατώι υπήρχε πάντα λινός. Εκεί τις εκάναμε σωριά και ρίχναμε κι αλάτι για να βγει καλό λάδι. Στο σωρό αυτό, συνήθως, τις αφήναμε 20 ημέρες.
Μετά πηγαίναμε στου λουτρουβιάρη και του ελέγαμε να μας κάνει σειρά για να βγάλουμε το λάδι. Στο κάθε λιοτρίβι δούλευαν 3 κουβαλητάδες, ο λιθαράς, ο προζυμάς και ο δέτης που ήταν παιδάκι.
Στου άντρα μου το σπίτι, εδώ κάτου, είχαμε κι εμείς λουτρουβιό. Στη μέση είχε ένα ξύλο και δέναμε το άλογο, για να γυρίζει τα λιθάρια. Το άλογο το δικό μας, θυμάμαι, γύριζε χωρίς να το βαράνε. Το άλογο γύριζε τα λιθάρια, έλυνες το σακί, έριχνες λίγες – λίγες τις ελιές και  γίνονταν χυλός – προζύμι που έπεφτε σε ένα λιμπί (τσίγκινο δοχείο). Το προζύμι με μια καραβανίτσα το ρίχναμε στα τσαντίλια. Ο μάστορας πίεζε τα τσαντίλια, με τόση (μεγάλη) πίεση, κι έβγαζαν τα τσαντίλια αφρό. Το λάδι έπεφτε σιγά – σιγά στην μπαλάντρα.
 Τα τσαντίλια υπήρχαν στο λιοτρίβι μας τρακάδα μεγάλη, θυμάμαι… Τα τετράγωνα τσαντίλια τα ύφαινα εγώ.
Στο λιοτρίβι μας με τα άλογα…. Τα λιοκόκια τα πετάγαμε κι έρχονταν οι γυναίκες και τα έπαιρναν για τις κότες….Το λάδι το βάζαμε στα τουλούμια. Κάθε τουλούμι χώραγε 50 οκάδες.»
 (Χειμώνας 1997, Ανθή Σαράντη, Ετών 97, Γραμματικές Γνώσεις: Δ΄Δημοτικού)

Σημαντικές Δωρεές στη Βιβλιοθήκη:
Η φιλόλογος Αγγελική Κριτσιδήμα
στην καταγραφή  του υλικού/ Καλοκαίρι 2012
Κατά το προηγούμενο διάστημα παραλάβαμε σημαντικές συλλογές βιβλίων, εκπαιδευτικών cd  και φωτογραφιών από τους:
Κα Βασιλική Μιχαλούτσου - Τσαντίλα (σπάνιες φωτογραφίες από το Αρχείο της αείμνηστης  Δασκάλας του χωριού μας Φιφής Παπαθεοδωροπούλου,  οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ψηφιοποίησης).
Κο Χρήστο Μπαλαμπάνο (συλλογή σύγχρονων εκπαιδευτικών CD)
Κο Διαμαντή Κανέλλη (Τόμος Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος)
Κο Χρυσόστομο Κόντο (Συλλογή Βιβλίων μετά από αυτοψία που διενήργησαν τα μέλη του Δ.Σ., κα Ανθή Σαράντη και κος Γιάννης Γκίνης, τα οποία και θα καταγραφούν ένα προς ένα) 

                                                                                            Μιχάλης Σόβολος




1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σε όλους σας ! Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που πηγαίνει το χωριό μας μπροστά και οι επόμενες γενιές θα είναι περήφανες για την πνευματική τους κληρονομιά. Μου άρεσε πάρα πολύ το κείμενο για το λάδι της γιαγιάς Ανθής Σαράντη. Μου θύμισε ιστορίες που μου έλεγε ο παππούς, αλλά και ο πατέρας μου για το παλιό Γεράκι, τα ήθη, τα έθιμα και τα παλιά επαγγέλματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *