Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αναγκαιότητα διάσωσης των υπεραιωνόβιων ελαιοδένδρων

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, δείχνει ευαισθησία και παίρνει πρωτοβουλία για ένα θέμα, που μας ενδιαφέρει άμεσα και αρχίζει να μας ανησυχεί και στο Γεράκι, όπου έχουμε έναν τεράστιο ελαιώνα...
Είναι η αναγκαιότητα διάσωσης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων...
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΚΠΕ Μολάων στο δίκτυο notospress.gr


Δεν θέλουμε η δική μας γενιά να είναι η υπεύθυνη για την απώλεια των ιστορικών δέντρων που διαφύλαξαν οι πρόγονοί μας. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι τα υπεραιωνόβια δέντρα της περιοχής μας χρόνο με τον χρόνο όλο και μειώνονται.
Από το 2009, η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης, άρχισαν να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, τα οποία πολλές φορές γίνονταν ‘θύματα’ ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως από τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα. Πράγματι με επιστημονική υποστήριξη
από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, την διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, ημερίδων κλπ, οι Κρητικοί κατάφεραν για άλλη μια φορά να πρωτοπορήσουν  και να πετύχουν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της καταστροφής των ιστορικών δέντρων που έζησαν μέχρι τις μέρες μας. - Στον τόπο μας αξίζει τον κόπο να κάνουμε κάτι ανάλογο; - Υπάρχουν ελαιόδεντρα που επέζησαν μετά από αιώνες και τα συντήρησαν έως τις μέρες μας οι πρόγονοί μας; Αδιαμφισβήτητα ναι. To Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, όπως και άλλοι ειδικοί πιστεύουν πως στην περιοχή μας υπάρχουν ελαιόδεντρα πιο αρχαία ακόμη και από αυτά που έχουν τόσο πολύ διαφημιστεί από τα Μ.Μ.Ε, ως τα αρχαιότερα του κόσμου.   Πρόκειται για ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές καταστρέφονται.
Το ΚΠΕ Μολάων και ο υπεύθυνος Νίκος Παπαδάκης αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή : « Για την προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία αποτελούν μνημεία της φύσης αλλά και δείκτες μιας μακραίωνης πολιτισμικής διαδρομής που ενεργοποιεί τη συλλογική μνήμη και την αγάπη για το περιβάλλον, πρέπει να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες από όλους: τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλόγους αλλά και από τον καθένα μας ξεχωριστά.
Στα πλαίσια αυτά, το Κ.Π.Ε. Μολάων, παίρνει την πρωτοβουλία να δημοσιοποιήσει το θέμα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει κοινό και αρμοδίους, ώστε συστηματικά να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάσωση και την ανάδειξη του αρχαίου ελαιώνα που είναι τόσο στενά συνδεδεμένος με την ιστορία και την φυσιογνωμία του τόπου μας.    Επίσης σκοπεύουμε να εντάξουμε στις δράσεις του Κέντρου μας και δραστηριότητες σχετικά με την ιστορία του λαδιού και της ελιάς, αλλά και την καλιέργειά της ως τις μέρες μας, με ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετική ποιότητα του λαδιού που παράγεται σήμερα στην περιοχή μας.
Πρέπει να στοχεύσουμε στην ανάδειξη των υπερ-αιωνόβιων ελαιόδεντρων και στην  σωτηρία τους
 Όπως εκτιμούμε, υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις χιλιάδων χρόνων, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί και γίνονται θύματα ανθρωπίνων παρεμβάσεων. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολιτιστικοί,  οι περιβαλλοντικοί αλλά και όλοι οι σύλλογοι και φορείς ακόμη και η τοπική εκκλησία που θα πρέπει να συμμετέχουν στην προσπάθεια σωτηρίας, θα ξεκινήσουν να  καταγράψουν τα ελαιόδεντρα με σκοπό να τα προστατεύσουν. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με επιστήμονες, θα πρέπει να προσδιοριστεί η ηλικία των καταγεγραμμένων ελαιόδεντρων.
Στόχος θα είναι να  διαμορφωθεί «χάρτης» της περιοχής, που θα παρουσιάζει τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα εκατοντάδες ιστορικά και αρχαία δέντρα. Επίσης  θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε σε όποιες περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό, να γίνουν επισκέψιμα.    Είναι πάντως  δύσκολο να μετρήσουμε ακριβώς την ηλικία ενός ελαιόδεντρου, καθώς με τον καιρό το αρχαιότερο σημείο τους καταστρέφεται, γίνονται αυτό που λέμε «κουφάλες»     Και πόσο μπορεί να ζήσει ένα ελαιόδεντρο; Θεωρητικά αν δεν συμβεί κάτι βίαιο, για... πάντα. «Οι ελιές έχουν τη δυνατότητα να αναγεννώνται συνέχεια
Θα πρέπει να  ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες τους για τη σπουδαιότητα αυτών των μνημείων της φύσης και να τους ζητήσουμε να τα προστατεύουν.
Ευρύκορμες, πανύψηλες, φουντωμένες, οι υπεραιωνόβιες ελιές  θα μπορούσαν να κατοπτεύουν τα όρη και τα πελάγη για πάντα, αν δεν τις εξολόθρευε λίγο λίγο η «ανάπτυξη».    Σύνδεσμοι ελαιοπαραγωγών, πολιτιστικοί σύλλογοι, κάτοικοι, μικρά παιδιά πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τις μοναδικές αρχαιότητες της Φύσης.
   Στην περιοχή μας, αυτές οι ελιές γλύτωσαν από την λαίλαπα των Τουρκαλβανών κατά τα Ορλωφικά και στην συνέχεια από τον Ιμπραήμ πασά, που με ορμητήριο τους Μολάους, λεηλάτησε και κατάκαψε όλη την περιοχή.
Είναι δυνατόν εμείς,  να  αφήσουμε να καταστραφούν τώρα, όσες έμειναν ως τις μέρες μας;
Ας γίνουμε: ανθρώπινη αλυσίδα, φύλακες στις αρχαίες ελιές του τόπου μας, ασπίδα των υπεραιωνόβιων δέντρων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *