Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ


Αίτημα πολλών χρόνων ήταν η δημιουργία ενός Βυζαντινού Μουσείου στο Γεράκι।
Είναι γνωστό ότι το Γεράκι ειναι μοναδικό για την ιστορία του και κυρίως για τις Βυζαντινές εκκλησίες (13ου έως 17ου αι), εντός αλλά και εκτός του Κάστρου। Τις εκκλησίες αυτές κοσμούν σπάνιες, μοναδικές τοιχογραφίες, όπως η "Μάχη της Ιεριχούς" και η "Οσία Μαρία η Αιγυπτία" ।(Αντίγραφο τμήματος της τελευταίας υπάρχει στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας)
Οι λοιποί Βυζαντινοί θησαυροί, όμως βρίσκονταν εκτός Γερακίου, καθώς δεν υπήρχε χώρος να τους φιλοξενήσει। Επιτέλους, η στιγμή έφθασε, καθώς ο χώρος αυτός θα είναι ο 1ος όροφος του Ρελλείου Παρθεναγωγείου, αφού συντηρήθηκε και ανακαινίσθηκε। Η Δημοτική Αρχή, για μήνες προσπαθούσε, ώστε να εγκριθεί από την περιφέρεια και από τις αρμόδιες επιτροπές η παραχώρηση του χώρου, από τον Δήμο στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το Βυζαντινό Μουσείο। Ο δήμαρχος Γερονθρών, κος Φίλιππος Πήλιουρας, με χαρά και ανακούφιση , μας ανακοίνωσε ότι η πρόταση εγκρίθηκε, και το Γεράκι και η περιοχή των Γερονθρών θα έχει επιτέλους το Μουσείο που αξίζει! Εξέφρασε την ελπίδα, επίσης, ότι αυτό θα γίνει πριν το Φθινόπωρο।
Ο κάτω όροφος του Ρελλείου, όπως έχουμε αναφέρει, θα φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη। Για το σκοπό αυτό, θα παραχωρηθεί η χρήση του στον Πολιτιστικό Σύλλογο, ώστε να την εγκαταστήσει και να φροντίσει για τη λειτουργία της, όπως έχει ξεκινήσει άλλωστε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *